TALIASOFT YAZILIM AKILLI POZ ETİKETİNİ TAMAMLADI: BETONARME DONATI METRAJI ARTIK ÇOK DAHA KOLAY VE GÜVENİLİR

Sevgili okurlarımız merhaba,

Betonarme donatı detayı çizimlerinde en önemli unsurlardan biri metrajdır. Doğru yapılmış bir metraj hem fire oranını azaltır hem de büronuzun prestijini artırır. Taliasoft sizler için geliştirdiği ürünlerde çok titiz müşteri istekleri araştırması yapar ve bu istekleri yoğun bir geliştirme süreci içerisinde optimum hale getirir.


Donatı metrajı için yaptığımız araştırmalarda aşağıdaki unsurların yazılımda olmasının iyi olacağı, böylece metraj modülünün piyasadaki mevcut çözümlerden farklılaşacağını tespit ettik:

Poz Bloğu Yerine Akıllı Poz Etiketi: AutoCAD Bloğu Yerine Özel Tanımlı Nesne

Piyasada kullandığımız ve alışkanlıklarımız dahilinde olan, poz etiketleri AutoCAD bloğu olarak tasarlanmış ve üzerine yüklenen bilgiler blok nitelikleri (ATTRIBUTE) olarak tanımlanmıştır. Bu yöntem geçerli ve işler bir yöntem olmakla birlikte, arama, bulma, içerik düzeltme vb. işlemler için hep programcılık gerektirmektedir. Bunun yanı-sıra blok niteliklerini doldurmak zahmetli ve hataya çık bir iştir.

Taliasoft yazılım olarak geliştirdiğimiz özel AutoCAD nesnesi (akıllı poz etiketi), AutoCAD içinde yer alan her hangi bir nesne gibidir. Nesneyi seçip özelliklerine baktığınızda özel olarak tanımlanmış nitelikleri görürsünüz. (Bkz. soldaki resim). Bunun dışında tüm davranışları normal AutoCAD nesnesi gibidir.

Akıllı poz etiketini çoğaltabilir, silebilir, seçip "Properties" ya da "Quick Properties" penceresinden istediğiniz niteliğini değiştirebilirsiniz. Ayrıca birden fazla akıllı donatı nesnesi seçtiğinizde "Quick Filter" özelliğinden faydalanarak çizim içindeki yüzlerce poz etiketi arasında aradığınızı kolayca bulabilirsiniz.

Akıllı poz etiketi .NET platformunda programlanabilir yapıya sahip olduğundan kendi büronuza özel çözümler de geliştirmeniz mümkündür.

Akıllı poz etiketi, DonatıPro stil dosyası ile tam uyumludur. Bu sayede hem çizim nitelikleri kapsamlı şekilde özelleştirilebilir, hem de DonatıPro kiriş modülü ile tam uyumlu çizimler yaratır.

Özetle, donatı metrajında poz etiketi olarak AutoCAD bloğu yerine özel tanımlı nesne kullanmak esneklik ve kullanım kolaylığı açısından çok daha iyidir. İleride akıllı poz etiketleri ile ilgili yayımlayacağımız video ve yeni makalelerde konuyu çok daha ayrıntılı anlatmaya çalışacağız.

Revizyon Özellikleri

Demir metrajında revizyon önemli bir unsur. Donatı detay resmi hazırlanıp, şantiyeye gittikten sonra yapılan revizyonların uygun bir şekilde metraja dahil edilmesi çok büyük önem taşıyor.


Akıllı poz etiketinin içine dahil ettiğimiz revizyon özellikleri, demir metrajı için çok önemli bir geliştirmedir ve piyasada mevcut olan çözümlerde bu özellik bulunmamaktadır.

Akıllı poz etiketi üzerindeki revizyon bilgileri sayesinde;

  • Revizyon tarihçesi, 
  • Revizyon açıklamaları,
  • Revizyonlara göre ayrı metraj almak
  • Revizyon açıklama notları (poz bazında)
gibi özellikler metraja dahil edilebilmiştir.

Poz Etiketleri Arasındaki Akıllı Bağlantılar

Akıllı poz etiketini çizime yerleştirdikten sonra, aynı etiketin metraja dahil edilmeyecek, görünüş ve kesitte kullanmak üzere kopyalarını oluşturabilirsiniz. DonatıPro, metraja dahil edilecek poz etiketi ile, dahil edilmeyecek olan kopyaları arasında akıllı bir bağlantı oluşturur. Bu bağlantı sayesinde:

Ana etikette yaptığınız her türlü düzeltme ve değişiklikler bağlı etiketlerde otomatik olarak güncellenir.

DonatıPro akıllı poz etiketini, mevcut çözümlerden ayıran en önemli özelliklerden biri budur. Herhangi bir pozda revizyon yaptığınızda görünüş ve kesitte kullandığınız, metraja dahil edilmeyecek bağlı pozlar da otomatik olarak güncellenecektir. Konuyla ilgili videomuzu yakında yayımlayacağız.

(c) 2014 - Taliasoft Yazılım

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

LAYOUT KULLANARAK KİRİŞ PAFTASI HAZIRLAMAK ve ÖLÇEKLİ ÇIKTI ALMAK

Donatıpro 7 Çıktı!