201504 GÜNCELLEMESİ YAYIMLANDI

Bu yılın ilk büyük güncellemesini sizlerle paylaşmaktan gurur duyuyoruz. 201504 paketi her zaman olduğu gibi siz değerli kullanıcılarımız ile birlikte çalışarak hazırlandı ve çok çok önemli değişiklikler içeriyor.






Değerli Donatıpro kullanıcıları,

Taliasoft Yazılım olarak DonatıPro'nun paket yapısında çok köklü değişiklikler yapma kararı aldık. Buna göre şimdilik Kiriş, Tekniker ve Metraj olarak 3 ana paketten oluşan Donatıpro'nun temelini Metraj paketi oluşturuyor. Tek başına metraj yazılımı satın almak istemediğiniz sürece, sipariş ettiğiniz her modüle metraj paketi ürüne dahil olacaktır.

Paket yapısında yaptığımız bir başka değişiklik ise artık güncellemeler tek bir setup dosyası ile derlenecektir. Yani indirdiğiniz güncelleme elinizde mevcut olan tüm ürünleri aynı anda güncelleyecektir. Böylece yazılım indirme ve güncelleme kargaşasından uzak kalacaksınız.

201504 sürümünün bir yeni özelliği de menü yapısının tamamen değiştirilmiş olması. Hem şerit menüyü hem de klasik toolbar menüsünü destekleyen yeni tasarımda tek bir CUIX dosyası var ve otomatik yükleniyor. Gelelim bu sürümde ne yenilikler olduğuna:

Neler Yeni?

201504 sürümünde bir çok değişiklik ve yenilik var. Yeni sürümü indirmeden önce bu değişiklikleri dikkatlice okuyup güncellemenizi daha sonra yapmanızda fayda görüyoruz.

Kullanıcı arayüzünde değişiklikler

 201504 sürümünde kullanıcı arayüzü tekrar ele alınmış, AutoCAD 2015 için (isteğe bağlı önceki AutoCAD sürümlerinde de kullanılabilecek) şerit menü özelliği eklenmiştir.


Önceki sürümde 3 adet olan özel menü (CUIX) 1 adede indirilmiş, tüm toolbarlar ve şerit menüler tek bir CUIX dosyasında toplanmıştır. (Eski sürüm menülerini AutoCAD'den elle silmeniz gerekebilir.)

Stil Dosyası Şablonunda Değişiklikler

Ofisinize ait çizim stillerinizin tanımlandığı stil şablon dosyalarınıza yenilikler geldi. Bu yenilikleri aşağıdaki tabloda izleyebilirsiniz.


Stil dosyalarınızı nasıl düzenleyeceğinizi 201504 Stil Dosyasi Degisiklikleri.pdf belgemizi indirerek öğrenebilirsiniz.

Mesnet açıklıkları artık alt ve üst bölüm olmak üzere ayrı tanımlanabiliyor


Kirişlerin kesit görünüşünde kullanılan a1 ve a2 mesnet açıklıkları alt ve üst için kullanılıyordu. Yeni sürümde bu açıklıklar a1, a2, a3 ve a4 olarak girilebiliyor. Bu düzenleme ile birlikte Excel dosyasında aks tanımları sekmesine 2 kolon eklendi.


Yeni projelerinizde bu kolonları doldurmayı ihmal etmeyin.

Aralık oklarında poz balonunun yanına demir tipi sembolü seçeneği eklendi

Aralık okuyla gösterilen etriye ve çirozların poz balonunun soluna küçük bir sembol eklendi. İsteğe bağlı açlıp kapatılan bu sembol sayesinde daha açıklayıcı çizimler elde edilebiliyor.


Bu özellikleri açıp kapatabilmek için, özellikler penceresini kyllanmanız yeterli.

Proje ayarları penceresinde yenilikler


Yapılan ayarları saklama: Ayarlar penceresinin en altına konulan kutucuğu işaretlediğinizde, ayarlar penceresinde yaptığınız tüm ayarlar windows kayıt dosyasına kaydedilecektir. Böylece her yeni projede ayarları tekrar yapmamış olursunuz.

Çizim Birimi ve Boy Çarpanı:  201502 Sürümünde çizim birimi değişkeni ayarlara gelmişti. Bu sümde "Boy Çarpanı" ve "Ölçü Çarpanı" değişkenleri de ayarlara eklendi. Yani çizimde kabul ettiğiniz birim "m", donatı boylarının gösterimi "mm" olmasını isterseniz:

Çizim birimi = m, Boy çarpanı = 1000 ve Ölçü çarpanı = 1000

olacak.

DonatıPro çizim biriminizi değiştirdikçe
  • Gönye yazısı yüksekliği
  • Balon blok ölçeği ve
  • Metraj balon ölçeğini
otomatik olarak ayarlar. Bu ayarlar 1/20 ve 1/25 ölçek için uygundur. Diğer ölçekler için bu değerleri elle ayarlamanızı öneririz.

Akıllı Donatı elemanında "Sistem", "Yapı Elemanı" ve "Demir Kodu" değerleri


DonatıPro'nun temelini oluşturan "Akıllı Donatı" nesnesine, metraj gruplama ve çizim içinde filtreleme amaçlı üç yeni özellik eklenmiştir. Bu özelliklerin ne olduğunu ve neyi temsil ettiğini resimdeki örnekten inceleyebilirsiniz.

Çap Ara / Değiştir Komutu

DonatıPro'nun revizyonlarınızda sağladığı rakipsiz avantajları çoğaltmaya devam ediyoruz. Akıllı donatı nesnesi üzerindeki bilgiler sayesinde önceden de AutoCAD'in QUICKSELECT komutunu kullanarak yapabileceğiniz bir işlemi dha basit hale getirdik.

DP_CAPARADEG komutu, çizim ya da seçim içerisinde aranan çapları verdiğiniz yeni çapla değiştirir.

Çap Değiştir Komutu

DP_CAPDEG komutu ise seçilen tüm donatıları verdiğiniz yeni çapla değiştirir.

Donatı Özelliklerini Değiştir Komutu


DP_DNTPROP komutu açılan pencerede seçtiğiniz donatı özelliklerini atayacağınız yeni özelliklerle değiştirmek için kullanılır. Örneğin tüm çizimdeki donatıların büküm boyu yazı yüksekliklerinin 10, poz yazısı ölçeklerinin de 1.5 olmasını istiyorsanız komut penceresini aşağıdaki gibi kullanabilirsiniz.


Sadece Kiriş modülünde mümkün olan gruplamalı metraj genel hale getirildi

Daha önce Kiriş modülümüzde bulunan, kiriş gruplarına göre gruplanmış metraj tablosu, şimdi yukarıda bahsettiğimiz "Sistem" özelliğine göre de çalışıyor. Yani donatının sistem özelliğine yazdığınız değere göre metraj tablosunda gruplanıyor.


Resmin üzerine tıklayarak metraj gruplama örneğini inceleyebilirsiniz.

Aynı çizim içinde ayrı metraj tabloları

Kullanıcılar zaman zaman tüm projeyi aynı paftada toplamak istiyorlar. Bununla beraber metraj tablolarını her biri yeniden numaralandırılmak üzere ayrı ayrı oluşturmaları gerekiyor. Daha önce DonatıPro'da olmayan bu özellik, 201504 sürümü ile birlikte artık var.


MET_GRUPLA komutu bu işlem için kullanılır. Burda önemli bir hatırlatma yapalım: Birden başlayarak metraj alma komutu ile gruplanmış metraj tablosu seçeneğini bir arada kullanamazsınız.

DonatıPro Metraj modülü temel alınarak komutlar merkezi hale getirildi

DonatıPro bu sürüme kadar her modülü bağımsız olarak düşünülen bir yazılımdı. Ancak DonatıPro'nun "Akıllı Balon" nesnesini barındıran ve sizlerin şu anda kullandığınız ATTRIBUE tanımlı klasik metraj metodunuza göre çok daha gelişmiş Metraj modülümüzün temel modül olmasına karar verdik.

Kullanıcılar tek başına Metraj modülü satın almadıkça, sipariş ettikleri her modülle birlikte Metraj modülü de sisteme yüklenecek. Böylece proje bittiğinde mutlaka yapılacak bir işlem olan metraj diğer modüllerden ayrılarak merkezi bir modül haline getirildi. Aynı zamanda diğer modüllerde yer alan metrajla ilgili tüm komutlar bu modüle alındı.

201504 Sürümünü edinmek için

Yeni sürümü DonatıPro 3 sahibi ya da DonatıPro 3 güncellemesini satın almış olan tüm kullanıcılarımız aşağıdaki linkten edinebilirler.

DonatıPro Güncelleme sayfası

Tüm kullanıcılarımıza iyi bir ay geçirmelerini diliyoruz.



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

LAYOUT KULLANARAK KİRİŞ PAFTASI HAZIRLAMAK ve ÖLÇEKLİ ÇIKTI ALMAK

DONATIPRO KÜTÜPHANESİNİ KULLANARAK C# İLE KENDİ DONATI ÇİZİM YAZILIMINIZI OLUŞTURUN!