DONATIPRO'DA BİRİM VE ÖLÇEK AYARLARI NASIL YAPILIR? VİDEOLU ANLATIM


Merhaba değerli okurlar,

Bu yazımızda sizlerle DonatıPro'nun birim ayarlarının nasıl yapıldığı bilgisini paylaşacağız. Eğitim ağırlıklı olan bu yazımızı birim ayarlarını yapmakta güçlük çeken ya da birim ayarlarını detaylı olarak öğrenmek isteyen kullanıcılarımız için hazırladık. Yazımızın videolu anlatımı da mevcut.

DonatıPro yazılımını geliştirirken donatı detay resmi yapan bir çok üst düzey proje ofisiyle tanışma fırsatım oldu. Bü ofislerin bazılarında donatı çizimi yaparken AutoCAD birim kabulünün m (metre) yaıldığını ve donatıların metre birimiyle çizildiğini, ancak donatı boylarının ve toplam boy yazılarının mm (milimetre) ya da cm (santimetre) olarak yazıldığını gördüm.

Kullanıcılarımızın bu isteğine esnek bir cevap vermemiz gerekiyordu. Böylece Donatıpro 3 sürümünden itibaren ayarlar penceresine oldukça gelişmiş bir "Birimler" sekmesi koyduk. Bu sekme sayesinde kullanıcılar çizim birimi ve ölçek ayarlarını oldukça bol seçenekli olarak yapabiliyorlar.


Proje ayarlarına girip "Birimler" sekmesine geldiğinizde detaylı ayarları göreceksiniz. Bu sekme, üst tarafta birimler ve alt tarafta ölçekler olmak üzere ikiye ayrılmıştır. Çizim, donatı ve ölçülendirme birimlerini üst kısımdan, pafta ölçeği ve buna bağlı olan poz etiketi, donatı yazıları ve metraj balonu ölçeklerini alt kısımda ypabilirsiniz.

Yukarıdaki ayarlar, çizim birimi m (metre) donatı gösterim ve ölçülendirme birimlerini cm (santimetre) olarak gösterecek şekilde yapılmıştır.


Ayarlardan çizim birimini değiştirdikçe alt bölümdeki donatı nesnesine ait değerlerin otomatik olarak değiştiğini farketmiş olmalısınız.

DonatıPro çizim birimi ve pafta ölçeğine bağlı olarak bu değerlere varsayılan büyüklükler atar. Siz pafta ölçeğini değiştirdikçe de bu değerler otomatik olarak ayarlanır. Eğer varsayılan değerler size uymuyorsa bunu değiştirmek çok basittir.



Pafta ölçeğini en çok kullandığınız bir değere getirin. Bu ölçeğe göre alttaki üç ölçüyü düzenleyin. Bundan sonra pafta ölçünüzü değiştirdikçe değerlerin sizin belirlediğiniz ölçülere göre eskale olduğunu göreceksiniz.

Orijinal değerlere dönmek isterseniz, çizim birimini "cm" ayarına getirip hemen sağındaki "ayarları sıfırla" düğmesine basabilirsiniz.


Sizi videomuzla baş başa bırakıyoruz.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

LAYOUT KULLANARAK KİRİŞ PAFTASI HAZIRLAMAK ve ÖLÇEKLİ ÇIKTI ALMAK

DONATIPRO KÜTÜPHANESİNİ KULLANARAK C# İLE KENDİ DONATI ÇİZİM YAZILIMINIZI OLUŞTURUN!