WINDOWS 10 YÜKLEME DENEYİMİMİZ (TEMİZ KURULUM)

Değerli okurlarımız merhaba,

Bu gün sizlerle Windows 10 kurulum deneyimimi paylaşacağım. Dikkat ettiyseniz "yükseltme" deyimi yerine "kurulum" deyimini kullandım. Nedeni şu: Yazılım firması olarak Microsoft ürünleri bize güncelleme olarak değil her zaman tam sürüm olarak geliyor. Bu nedenle yeni sürüme geçmek istediğimizde temiz kurulum yapıyoruz. Bu zaten bizim de tercih ettiğimiz bir konu.


Güncelleme Yapmak İsteyenler İçin Kısa Hatırlatmalar

Bir çoğunuzun bilgisayarında güncelleme için bildirim gelmiş olmalı. Hatta Windows yeni sürümü güncellemek için bilgisayarınıza indirmiştir. Başlamadan önce (eğer başlamadıysanız tabii) aşağıdaki noktalara mutlaka dikkat ediniz.
  • Windows ürün anahtarını mutlaka bir yere kaydediniz. Yoksa telefonla etkinleştirme yapmak zorundasınız. En az 20 dakika...
  • Kullandığınız yazılımların uyumlu olup olmadığını kontrol edin.
  • Bazı bilgisayarlarda BIOS uyumsuzluğu yüzünden yavaş çalışma sorunu olabiliyor. Bilgisayarınız eskiyse bios güncellemesi almayabilir.
Güncelleme için bazı yararlı linkler
Bir de şu hatırlatmayı yapalım: Windows 7 ve Windows 8 kullanıcıları için güncelleme ücretsiz ve 1 yıl içinde yapılması gerekiyor.

Windows 10 Temiz Kurulum İçin Donanımım

Windows 10'u kurmak için genelde arabayla gittiğimiz sunumlarda kullandığımız ve kendi aramızda "kalın notebook" dediğimiz DELL vostro 3500 notebookumuzu kullanacağız. Bu notebook biraz kalın ancak hem HDMI hem de VGA çıkışı olduğu için diğer Lenovo Yoga book'umuza göre tercih sebebi. İşte bizim "kalın notebook" un donanım özellikleri:
  • Intel Core i5 520M 2.4GHz (2.nesil)
  • NVIDIA GeForce 310M - 512 MB VGA
  • 4GB DDR3 RAM
  • 100GB Samsung SSD HDD

Gördüğünüz gibi çok fazla bir özelliği yok, sadece HDD olarak çok iyi bir Samsung SSD ile modifiye edilmiştir.

Windows 10 Sürümü

Kurulum için kullandığımız Windows 10 sürümü (MS Windows 10 Enterprise), Microsoft çözüm ortaklığı ağımızdan indirilmiştir. Bu bir güncelleme sürümü değil sıfır kurlum için kullanılan tam sürümdür. Bu sürümle birlikte yeni ürün anahtarı da geliyor. Ve bz bu sürümü firma içinde 10 bilgisayara kadar kullanabiliyoruz.

USB Kurulum Diski

Firmada 13mm kalınlığındaki Yoga notebookumuz hariç tüm bilgisayarlarda DVD-Rom sürücümüz olsa da hızlı olması nedeniyle USB diskten kurmayı tercih ediyoruz. Bu tip kurulum için EFI/UEFI biostan boot edilebilen bir kurulum USb belleği hazırlamak gerekiyor. Meraklısı için adımlar aşağıdaki linkte mevcut.


Kurulum

Windows 10 kurulumu çok basit. Eğer herhangi bir etki alanına bağlanmayacaksanız talimatları takip etmeniz yeterli. Ancak bizim gibi bir etki alanına bağlanmak için kurulum yapıyorsanız biraz dolambaçlı. Ben etki alanına bağlanmak için yaptığım kurulumu anlatacağım. Unutmayın bu tamamen benim tecrübeme dayalıdır ve donanım ve şartlara göre farklılık gösterebilir. Normal şartlarda bu şekilde kurulum fena olmuyor.

Önce İnternet Bağlantınızı Kapayın

Windows 8'den itibaren kurulumu çevrimiçi yapmayı seviyor ve bu şekilde kurulum yaparsanız Windows hesabını bir Microsoft hesabına bağlamak istiyor. Profesyonel kurumlarda bilgisayarların şahsi Microsoft hesaplarına bağlanması istenmediği için bunu atlamanın en kestirme yolu kurulum yaparken WiFi'yi kapatmak ve varsa ağ kablosunu çıkartmak.

Başlayalım

CD ya da USB takıp kuruluma başlayın. Size kullanıcı ismi sorana kadar bu şekilde gidin. Windows size kullanıcı ismi sorduğunda İnternet bağlantısı ya da ağ bağlantısı olmadığı için yerel bir kullanıcı için soracaktır.

Ben yerel kullanıcı ismi olarak "admin" kullanıyorum. Hem "Administrator" ile karışmıyor hem de unutulmuyor. Windows bu kullanıcıyı yönetici hakları ile yaratıyor.

Etkinleştirme

Etkinleştirme yapmak için artık İnternet bağlantısı gerekiyor. WiFİ'yi açın ya da ağ kablonuzu takın. Denetim masasından etkinleştirmeye girin. Burada elinizdeki ürün anahtarının hazır olması gerekiyor. Yazının başında da söylediğim gibi bunu unutursanız cezası 20dk telefonla aktivasyon.

Etki Alanına Bağlanma

Ağa bağlandıktan sonra, bilgisayar özelliklerine gelip "Gelişmiş" seçeneğine basıyoruz. Buradan "Ağ kimliği" düğmesine basarak gerekli işlemleri yapıyoruz. Bu noktada bir uzmana ihtiyaç duyabileceğinizi unutmayın.

Bilgisayarı yeniden başlatmadan önce yerel kullanıcı listesine yeni kullanıcıyı da yönetici olarak eklerseniz ilerinde sıkıntı yaşamazsınız.

Son Ayarlar


Aslında Windows 10 kurulumu bir çocuğun bile yapabileceği kadar basit. Ancak kurulduktan sonra yollar profesyonel ve ev kullanımı için ayrılıyor. Ev kullanımı için mutlaka hesabınızı bir Microsoft hesabına bağlamalısınız. Profesyonel kullanımda ise bilginize güvenmiyorsanız mutlaka uzman desteği alınız.

Yarın Windows 110 üzerinde AutoCAD 2016 inceleyeceğiz.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

LAYOUT KULLANARAK KİRİŞ PAFTASI HAZIRLAMAK ve ÖLÇEKLİ ÇIKTI ALMAK

DONATIPRO KÜTÜPHANESİNİ KULLANARAK C# İLE KENDİ DONATI ÇİZİM YAZILIMINIZI OLUŞTURUN!