Donatı Aralığı Oku İle İlgili Bilinmesi Gereken Özellikler


Merhaba değerli kullanıcılarımız,

Bu yazımızda sizlere donatı aralık oku ile ilgili bilmeniz gereken pratik özelliklerden bahsetmeye çalışacağız.

Donatıpro'yu tanıtmak için bir çok proje ofisine ve kullanıcılarımıza düzenli olarak misafir oluyoruz Kullanıcılardan aldığımız geri beslemeler bizim için oldukça önemli. Bu nedenle bu ziyaretlerimizi çok önemsiyoruz ve aldığımız geri beslemeleri programın gelişmesinde kullanıyoruz. Aralık okuyla ilgili bir yazı hazırlamamızın sebebi de kullanıcıların isteklerine yanıt vermek.




Bildiğiniz gibi, Tekniker modülü ile bir donatı yerleştirirken aralık parametresini boş bırakmayıp bir değer yazarsanız, oluşturduğunuz donatı aralıklı demir olacaktır. Daha sonra TEK_ARALIK komutu ile bu donatıya bir aralık oku koyarak demir adedini otomatik olarak hesaplatabiliyorsunuz. Aralık okunuzun boyu değiştikçe aralığa bağlı olarak adet de otomatik olarak hesaplanıp güncelleniyor. Bu yazımızda işte bu aralık oku nesnesi ile neler yapabileceğimize bakacağız.


Şekilde gördüğünüz gibi çizime bir aralık oku yerleştirdiğinizde donatı ve bu ok arasında bir bağlantı oluşacaktır. Bu akıllı bağ sayesinde aralık okunun boyu değiştiğinde donatı adedi de değişecektir.

Aralık Değerini Değiştirmek

Demirin aralık değerini değiştirerek demir adedinin güncellemesini sağlamak mümkündür. Burada dikkat edilmesi gereken husus DP_DUZENLE (Poz Düzenle) komutunu kullanırken aralık okunu seçmeniz gerektiğidir. Çünkü aralğa göre demir adedini aralık oku hesaplar. Aralık değerini değiştirdikten sonra demir adedinin güncellenmesi için aralık okunda küçük bir oynama yapmanız gerekebilir.

Poz Balonunu Kapatıp Açmak


Donatıpro aralık okunu poz balonsuz çizer. Eğer açmak istiyorsanız aralık okunu seçip özelliklerden poz balonunu açıp kapatma şansına sahipsiniz.

Poz Etiketini Açıp Kapatmak



Aynı şekilde poz etiketini de gösterip göstermemek elinizdedir. Yukarıdaki örneklerde tüm özellikler yerine Hızlı Özellikler kutusu kullanılmıştır. Siz de hızlı özellikler kutusunu kullanmak istiyorsanız nasıl yapılacağıyla ilgili olan makalemizi okuyabilirsiniz.

Aynı Aralık Okunu Birden Fazla Donatı İçin Kullanmak

Bazı kullanıcılarımız aralık değeri ve aralık açıklığı aynı olan birden fazla donatı için aynı aralık okunu kullanmayı tercih ediyor. Özellikle boy kesit ve görünüşlerin çok kullanıldığı projelerde paftada yerden tasarruf etmek için bu konu önemli.

Donatıpro'da maalesef aynı aralık okunu birden fazla donatıya tanımlama özelliği şimdilik yok. Bununla birlikte küçük bir hile ile bunu başarabiliriz. Aralık değerleri ve aralık açıklıkları aynı olan okların poz balonu ve etiketlerini kapatıp hepsini üst üste getirerek bunu yapmak mümkündür. Böylece aralık açıklığı değiştiğinde hepsini birden STRETCH ederek güncelleme yapabilirsiniz.

Aralık Oku "Eksiltilecek Adet" Değeri


Donatıpro'da aynı donatıya birden fazla aralık oku ekleyebilirsiniz. Bu tek aralık açıklığında birden fazla aralık değeri girebilmenize imkan tanır. Yani bir kolon yüksekliğinde 2 adet sıklaştırılmış bölge ve bir adet normal aralık bölgesi etriyeye aralık olarak eklenebilir.

Bu senaryolarda aralıkların başında ve sonunda diğer aralıktaki baş ve son donatı üst üste çakışabilir. Bu nedenle bir ya da iki adet donatı eksiltmek gerekebilir. İşte aralık okundaki bu parametreyi bu nedenle kullanıyoruz.

Bu yazımıda sizlerle paylaşacaklarımız bu kadar. Bir dahaki yazımızda görüşmek üzere... İyi haftalar dileriz.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

LAYOUT KULLANARAK KİRİŞ PAFTASI HAZIRLAMAK ve ÖLÇEKLİ ÇIKTI ALMAK

DONATIPRO KÜTÜPHANESİNİ KULLANARAK C# İLE KENDİ DONATI ÇİZİM YAZILIMINIZI OLUŞTURUN!