Donatıpro 6 Stil Dosyasını Özelleştirmek

Merhaba değerli kullanıcılarımız,

Donatıpro 6. sürüm ile birlikte stil dosyasında da yenilikler oldu. Eğer Rusça metraj tablosunun da eklendiği 201708 güncellememizi yapmadıysanız stil dosyanızı yeniden oluşturmanız çok iyi olacaktır. Bu hem stil dosyanızı enine boyuna incelemeniz için bir fırsat olacaktır hem de sıfırdan bir stil dosyası nasıl oluşturulur yazımız için bahane...

DONATIPRO™ detay resminin, katman, ölçü stili, yazı stili ve semboller gibi özelleştirilebilir tüm detaylarını bir çizim dosyası içinde saklar. Biz bu çizim dosyasını kısaca "STİL DOSYASI" diye adlandırdık. Aslında stil dosyası DONATIPRO™ ayarlarını da içinde saklar ancak biz bu yazıda konuyla ilgisi olduğundan sadece yazı yüksekliklerine değineceğiz.

Stil Dosyasında Neler Var?

DONATIPRO™ stil dosyası çizimi özelleştirmek için kullanabileceğiniz:
  • Katman listesi
  • Yazı tipleri
  • Ölçü stilleri
  • Metraj tablosu tanımları
  • Sembol blokları
  • Program ayarları
bilgilerini saklar.

Stil dosyasını Neden Değiştirelim?

Aslında DONATIPRO™ ile birlikte oldukça şık hazırlanmış bir stil dosyası gelir. Siz aksini istemedikçe bu stil dosyası ile oldukça seçkin çizimler üretebilirsiniz. Ancak aşağıdaki nedenler ya da başka bir sebeple stil dosyasını özelleştirmek isteyebilirsiniz.
  • Kendi firmanızın standartlarını (çizim kimliğini) oturtmak
  • Müşterinizin istediği standartlara uymak
  • Ortak çalışmalar için hatasız şablon dosyasına sahip olmak
  • Ayarları her zaman aynı standartta kalacak şekilde saklamak
gibi sebeplerle stil dosyanızı özelleştirmek isteyebilirsiniz.

Nerenden Başlamalıyım?



Stil dosyası "c:\Program Files\Talia\Support" konumundadır. Önce kendinize bu dosyanın bir kopyasını alarak başlayın. Kopyanın konumu ortak erişilebilen ve yazma haklarına sahip olduğunuz bir konum olmalıdır.

Stil dosyanızın adını proje, müşteri ya da birim ayarlarınıza göre değiştirebilirsiniz. Örneğin:
  • DP6-FIRMAM-MUSTERI-CM.DWG gibi.
Şimdi AutoCAD'i açın ve DONATIPRO™'nun herhangi bir modülünü yükleyin. DP_STIL komutunu kullanarak stil dosyanızın yeni konumunu gösterip AutoCAD'i bir kez yeniden başlatın. Artık stil dosyasını özelleştirmeye hazırız.

Önce Katmanları Düzenleyelim

Herhalde herkesin ilk yapmak isteyeceği değişiklik kendi katman düzenini oluşturmaktır. Biz de oradan başlayalım. AutoCAD'inizi başlatın ve (DONATIPRO™'yu çalıştımadan) yeni stil dosyanızı açın. LAYER komutunu çalıştırın. Karşınıza katman kontrol penceresi çıkacaktır.



Şekilde görüldüğü gibi "Description" sütununu "Name" sütununun hemen yanına sürükleyin ve "Description" sütununu küçükten büyüğe sıralayın. Bu size kolaylık sağlayacaktır.
DONATIPRO™ Katman kullanımını tanım sütünundaki değere göre yapar. Bu nedenle "Description" değerini değiştiremeyiz!
Şimdi aşağıda verdiğimiz şemanın da yardımı ile katmanlarınızın adını, rengini ve çizgi tiplerini değiştirebilirsiniz.

DONATIPRO 6 Katman tanımı şeması

Yukarıda verdiğimiz katman şemasını rehber olarak alıp katmanlarınızı özelleştirin. Resme basınca orijinal boyutta görülecektir.



Katman listenizi düzenlerken bir konuya dikkatinizi çekmek isteriz.
  • 06 T-DONATINESNESI
  • 23 T-DONATI
katmanlarını karıştırmamalısınız. 06 numaralı katman donatı nesnesinin tamamını kontrol eder. Bu katman donatı nesnesine renk, çizgi tipi vb. vermek için değil sadece kapatıp açmak için konmuştur. 23 numaralı katman ise donatı çizgisinin katmanını kontrol eder. Bu katmanı dilediğiniz gibi özelleştirebilirsiniz.

Pafta Sembollerini Özelleştirelim

Stil dosyasının içinde çizimde kullandığınız birkaç pafta sembolü vardır:
  • TAL-KOTBLOK Kot bloğu
  • AKS-ETK Aks etiketi
  • SEC-DONATI Donatı kesit yuvarlağı (DOT)
  • TAL-KESIT Kesit sembolü
Bu blokları çizime INSERT edip AutoCAD'in blok editörünü kullanarak özelleştirebilirsiniz.


Metraj Tablosu

Donatıpro metraj tablosunu AutoCAD'in TABLE nesnesi ile çizer. Böylece metraj tablonuzu özelleştirebilir, başlıklarını, sütün gemişliklerini vb. değiştirebilir ve hatta Excel'e transfer bile edebilirsiniz.



Donatıpro birbirinden şık 8 adet metraj tablosuna sahiptir. Hepsinin temelinde de stil dosyasının içindeki metraj tablosu tanımı yatar. İlgili arkadaşlar "TABLESTYLE" komutu ile ismine ve temel özelliklerine dokunmadan tablonun şablonunu değiştirebilirler. Bu konuda çok daha kapsamlı bir anlatım hazırlayacağız.

Yazı Stilleri

STYLE komutuna girdiğinizde "DPRO-ARIAL", "DPRO-ISO", "DUG" adında üç adet tanımlanmış yazı sitili göreceksiniz.



"DPRO-ARIAL" Kesit, kot, kiriş ve kolon isimleri, metraj tablosu başlıkları gibi yerlerde kullanılır. Bu stilin içinde ismine dokunmadan yazı fontu ve diğer özelliklerini değiştirebilirsiniz."DPRO-ISO" ise teknik resim ve ölçülerde kullanılır.

Poz yazıları için DONATIPRO™ "DUG" stilini kullanır.

  • C:\Program Files\Talia\Donatipro-2017-R20x\Support\TDWIN.SHX

fontunu kullanır. Eğer siz başka bir font kullanmak isterseniz bu dosyayı yedekleyin ve kullanmak istediğiniz fontun adını TDWIN.SHX olarak değiştirerek aynı dizine koyun. Unutmayın DONATIPRO tor işareti için "%%131" kodunu kullanır.

Ölçü Tipi ve Aralık Oku Tanımları

Ölçü tiplerinde
  • DPRO-DIM-ARCHTICK
  • DPRO-DIM-NOARR
adında iki stil tanımlıdır. Bu stillerin isimlerini değiştiremezsiniz. ARCHTICK ölçülendirmeler için, NOARR ise aralık okları için kullanılır. NOARR ölçü stilinde ok başları tanımlanmamıştır çünkü Donatıpro sizin seçtiğiniz ölçü oku tipini kullanır.

Aralık oku ok büyüklükleri DIMLFAC değişkeni ile kontrol edilir ve stil dosyasından ayarlanamaz.

Ayarlar

Donatıpro 5 sürümü ile birlikte artık çizim ayarları da stil dosyasının içinde saklanmaktadır.



Stil dosyasında ayarları değiştirip tüm yeni çizimlerinizde varsayılan değerler haline getirebilirsiniz. Ayarlar için önce DONATIPRO™'yu çalıştırın ve ayarlara girin. Özellikle "Birimler" ve "Etiketleme" sekmesindeki değerler özelleştirme için faydalı olacaktır.

Değişiklikler Tamamlandı. Şimdi Ne Yapacağız?

Tüm değişiklikler tamamlandıktan sonra stil dosyanızı kaydedip kapatın. Dosyayı istediğiniz konuma koyun. Bu stil dosyasını kullanabilmek için "DP_STIL" komutu ile konumunu bir kez gösterip daha sonra AutoCAD'i yeniden başlatmanız yeterlidir. Artık hep bu yarlarla çizim yapacaksınız.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

LAYOUT KULLANARAK KİRİŞ PAFTASI HAZIRLAMAK ve ÖLÇEKLİ ÇIKTI ALMAK

Donatıpro 7 Çıktı!